София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Индонезия пренася столицата от Джакарта на о. Борнео

$33 млрд. бюджет и 10 г. срок заделя президентът Джоко Уидодо

пропускане
5 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

        Индонезия си пренася столицата от мегаполиса Джакарта в провинцията Източен Калимантан на туристическия остров Борнео.

„Взехме решението след 3 г. внимателно проучване на въпроса“, заяви президентът Джоко Уидодо.

Специалният законопроект предвижда столицата да бъде пренесена за 10 години. Инвестициите са 466 трлн. рупии или $32,5 млрд.

От бюджета ще се заделят 19% от тази сума. „Останалите разходи ще бъдат за сметка на преки инвестиции на държавни и частни компании“, обяви още президентът на Индонезия. 

Новата столица все още няма наименование. Но ще е на площ от 180 хил. хектара до градовете Баликпапан и Самаринда. Ключовият фактор за новата столица беше оценката на рисковете за стихийните бедствия и по-специално – земетресенията. 

Изследванията са показали, че островната столица ще има минимален риск от наводнения, трусове, цунамита, изръгвания на вулкани и свлачища.

Джакарта с население от 10 млн. души пък от години е подложена на земетресения и порои. На всичкото отгоре, градът се намира върху подпочвените води, които допълнително влияят върху стабилността на сградите и инфраструктурата.