София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Индустрията очаква по-скъп, не по-евтин газ

Писмо до министъра и шефа на КЕВР от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

5 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Очакваме не поевтиняване, а поскъпване на природния газ, възмути се Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в отворено писмо до ресорния министър Теменужка Петкова, шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и директорите на "Булгаргаз" Николай Павлов и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Обръщението идва след като „Булгаргаз“ обеща със спестените 15 млн. лв. от новите доставки да свали тарифите от юли с 0,6%.

Според браншовата организация цените ще скочат заради увеличените със 150% такси за пренос на газа през територията на Румъния. Организацията оценява допълнителните разходи на близо 18 млн. евро годишно, което ще доведе до поне 3% ръст на крайните цени за всички клиенти в България.

„Това на практика ще нулира ефекта за българския пазар от сключените в последно време от "Булгаргаз" сделки с алтернативни източници на природен газ извън "Газпром"“, гласи писмото на БФИЕК.

Според федерацията това е кроссубсидиране между необходимите годишни приходи за транзит и пренос по вътрешната газопреносна мрежа на Румъния в ущърб на България.

БФИЕК заяви, че ще сезира Еврокомисията за възпрепятстване на интегритета на регионалния пазар от страна на Румъния, тъй като нейният газов оператор "Трансгаз" продължава да ограничава конкуренцията като блокира достъпа до местния си добив за чужди играчи.

Това пречи на българската индустрия да търси различни източници на природен газ. Припомня се, че "Трансгаз" бе обект на разследване от ЕК за ограничаване конкуренцията на пазара в Югоизточна Европа.