София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

“Инерком“ обжалва решението на КЗК за ЧЕЗ

От дружеството очакват съдът да се произнесе в срок

6 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

"Инерком България" обжалва пред Върховния административен съд решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани сделката по придобиването активи на чешката компания ЧЕЗ.

Председателят на Съвета на директорите на "Инерком" Милена Стоева е внесла жалбата днес, в законоустановения срок. "Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС", изтъкна тя

Купувачът оспорва мотивите на КЗК, че сделката ще увеличи и без това господстващото положение на регионалния мрежови оператор и доставчик на ток.

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията забрани на Инерком да купи ЧЕЗ, а решението получи подкрепата на БСП и Обединените патриоти.

Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

Според други наблюдатели правителството оттегля подкрепата си от Върбакова и сделката реално вече е провалена.

Жалбата на „Инерком“ ще бъде разгледана за допустимост най-рано през септември, тъй като съдът излиза в едномесечна ваканция. В края на ноември пък изтича срокът, даден от ЧЕЗ на „Инерком България“ за плащане на стойността на сделката от 340 млн. евро. Ако сделката не мине в КЗК до ноември и не се плати договорената сума, тя се разваля и ЧЕЗ задържа платената гаранция от 5 млн. евро.