София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Инерком“: Всичко е в ръцете на чешката страна

Фирмата няма притеснения за източниците на финансиране

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Председателят на фирмата, която е кандидат купувач на българските активи на ЧЕЗ „Инерком“ Милена Стоева заяви, че решението за сделката „в голяма степен е в ръцете на чешката страна“.

След преговорите в Прага от дружеството продължават да работят по финансирането на сделката, за което, по неофициална информация, са необходими 320 млн. Евро.

Финансовият консултант на „Инерком“ Веселин Захариев обясни, че все още се уточнява какъв дял във финансирането ще е собствен капитал и какъв ще е под формата на заеми.

„Инерком“ като дружество нямало право да е участва в арбитражбото дело,

което ЧЕЗ Груп води срещу България, но Стоева не коментира дали ще съдействат с документи по делото, ако се наложи.

Екипът на Гинка Върбакова е на форум за неправителствените организации в енергетиката, в който участва и вицепрезидентът на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз Марош Шевчович.

В сряда Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше уведомена официално за сделката между „Инерком“ и „ЧЕЗ Груп“ и най-късно до три месеца тя трябва да се произнесе дали продажбата отговаря на правилата на българския пазар.