София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Информатор на “Уикилийкс“ с опит за самоубийство

В момента той е под строг надзор

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Информаторът на WikiLeaks, транссексуалната Челси Манинг, наистина направи опит за самоубийство и е в болница, информираха нейните адвокати, предава The Independent.
Челси реши да се самоубие миналата седмица. Опитът е бил неуспешен, каза адвокатът й. Според него, транссексуалната е под наблюдението на лекари, достъпът до нея ще бъде ограничен през следващите няколко седмици.
Защитниците на Манинг обвиниха американската армия в нахлуване в личния живот.
Грубото нарушение от страна на правителството на неприкосновеността на личния живот и разкриването от страна на медиите относно здравето й сочи, че властите могат да продължават да говорят публично за състоянието на Манинг без нейно съгласие, казват те.
За опита за самоубийство стана известно на 6 юли.
Брадли Манинг - т.нар Челси - е бил арестуван през май 2010. Той подаде на WikiLeaks около 700 хиляди секретни документи, свързани с американските военни операции в Ирак и Афганистан. Най-известният е изтеклото 39-минутно видео от убийството на цивилни от американските военни в Ирак.
През авуст 2013 година Манинг е осъден на 35 години затвор. Фактът, че той страда от разстройство на половата идентичност, стана известен в хода на съдебния процес. Той и неговите адвокати не крият факта, че обвиняемият е транссексуален и би искал да се промени полът му.