София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Инж.Чобанов: 150 % неустойка, ако откажат машините на евровота

"Информационно обслужване" ни отмъсти страшно

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

В студиото на "Делници" на телевизия "Евроком" инж. Александър Чобанов, един от участниците в търга за доставка на машини за електронно гласуване на евровота, анализира процедурата и посочи нередностите, които според него могат да доведат до "големи проблеми".

Инж.Чобанов произведе новина, като съобщи, че неустойката при забиване на машините, възлиза на 150 проценат от стойността на поръчката. Предварително пък се внасяли 5 процента от същата стойност, добави IT-специалистът.

Според инженера голямото бързане можело да доведе до сериозни проблеми и дори "апелира такава поръчка никога повече да не се прави".

Той наблегна, че изборът на венецуелската фирма "Смартматик", която ще доставя машините, е започнала поризводството им по държавна поръчка, още от времето на предишиня президент Уго Чавес.

"Но трябва да се прочете какво пише в точка 9 от документацията - че едно физическо и юридическо лице може да участва само в едно обединение", докато венецуелската фирма предлагала машини и на "Сиела", и на "Лекс".

"Нашето предположение е, че когато тези машини бъдат внесени до 10 май, а до 15 май - заредени със софтуер, това няма да може да се случи до края на срока, в който трябва да бъдат сертифицирани", смята Александър Чобанов.

Инженерът наблегна и на негативната по негови думи роля на фирмата "Информационно обслужване" в лицето на нейния експерт Александър Станев.

"По време на прослушването, на което се явихме трите фирми-кандидатки, Александър Станев искаше да види изискванията, които се пишат седем дни предварително, и това е отмъщението на "Информационно обслужване", защото Народното събрание отказа да ги сертифицира", допуска iT-специалистът.

По негови думи голямото желание на венецуелската фирма било "да влезе в ЕС" чрез специален документ.

За целта била готова да предоставя машини едва ли не без пари - "например на "Сиела".

Втората новина, която инж.Чобанов произведе в студиото на "Делници", е, че фирма "Информационно обслужване" не е държавна, а частна. Доказателство за това било нейната регистрация - по Търговсикя закон, докато държавните фирми се регистрирали от Министерство на икономиката и се внасяли в специален списък.

"Имаме становище от водеща емерикански фирми, че ако се приложат изискванията на "Информационно обслужване", машините щес танат несигурни", посочи инженерът.

Той поясни още, че "през миналата година "Смартматик" вече провали изборите в Белгия. 2000 машини не тръгнаха. същите се предлагат сега тук", предупреди инж. Чобанов.

На въпроса на водещия дали по този начин може да се стигне до бламиране на евровота, той отговори утвърдително.