София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Интелигентни“ пешеходни пътеки правят във Варна

Система от датчици ще сигнализира за появата на пешеходци

6 годиниОбщество 19 Боряна Райчева

25 "интелигентни" пешеходни пътеки, гарантиращи по-голяма безопасност на пешеходците, ще бъдат поставени във Варна. Система от датчици е вградена в пътната настилка и при появата на минувач, зебрите ще светват. Пешеходните пътеки трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника. Средствата за реализиране на проекта са отпуснати от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Планувано е да има подобрение и в диспечерската програма на града. Това включва управление на светофарите в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове.  Целта е по този начин да се изградят "зелени вълни" по кръстовищата.

Варна е един от 39-те големи града, които модернизират градския си транспорт с 237 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.