София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Интерпол анулирa издирването на съпругата и дъщерята на Цветан Василев

Според Василев се разследва легитимността и на неговото издирване

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Централата на Интерпол анулира бюлетините за издирване на съпругата и дъщерята на Цветан Василев, издадени от прокуратурата на България. Това съобщи на своя сайт намиращият се в Белград Василев, който е и главен обвиняем по делото за фалита на банката, което се гледа в Специализирания наказателен съд.

Цветан Василев информира, че, след разследване, Централата на Интерпол е установи, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол през януари 2019 г.

Цветан Василев написа още:
"Напомням, че през 2017 г. българската прокуратура повдигна нелепи обвинения срещу съпругата ми и дъщеря ни и им издаде бюлетини на Интерпол с единствената цел да репресира семейството ми. Централата на Интерпол обаче прецени, че съшитите с бели конци обвинения, които противоречат на основни постулати на правото, не могат да са основание за бюлетина на Интерпол.

Решението на Централата на Интерпол е тежка присъда за поръчковата прокуратура на България. Прокурорските злоупотреби с право и системни нарушения на човешките права вече не само са известни на международната общност, но и наредиха България като нарушител на Правилника на Интерпол до страни като Русия, Казахстан и Турция.
За съжаление, българската прокуратура няма да си вземе поука, нито пък ще има последствия в България за прокурорите, които са злоупотребили с право. Това явно е национална политика.

Централата на Интерпол в момента разследва и законността на бюлетината издадена срещу мен, което допълнително изнервя българската прокуратура. До нас достигнаха новини за подготовка на нови изстъпления срещу семейството ми в стил „вендета“, който е типичен за прокуратурата.".

От прокуратурата потвърдиха, че имената са свалени и допълниха, че ще излязат по-късно с официална позиция.

В сайта на Интерпол действително се установява, че липсват за издирване имената на съпругата Антоанета Василева и на дъщерята Радосвета Василева.