София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йоханес Хан озвучи искането на ЕС за преговори със Скопие

Закон за прокуратурата трябва да е приет до октомври

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Условието Северна Македония да започне преговорите за влизане в Европейския съюз е да бъде приет Законът за прокуратурата. Това каза еврокомисарят по политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, който е на посещение в Скопие.

На пресконференция с премиера Зоран Заев той призова в борбата срещу корупцията и организираната престъпност да не се проявява нулева толерантност.

„От решаващо значение е до октомври да има важни гаранции за върховенството на закона, за да получи Северна Македония дата за започване на преговори за членство в Общността“, цитира го македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.

Според него ЕС иска да се гарантира, че Специализираната прокуратура ще разследва големите случаи и ще осигури върховенството на закона. „Това е задължително за институциите, за да имат доверие гражданите в тях“, заяви Йоханес Хан, цитиран от 1ТВ.

По думите му, не бива никой да бъде амнистиран поради невъзможността заради неспазване на срокове. „Това трябва да бъде гарантирано. Така виждаме върховенството на закона“, обясни Йоханес Хан.

Според телевизия „Алсат-М“ Йоханес Хан изрази съжаление, че Скопие не е получило дата за започване на преговори през юни. Той се надява да е „близо до голямата стъпка през октомври“.