София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йончева: Обвиненията към мен са бандитска разправа

Депутатката от БСП обжалва паричната си гаранция от 20 000 лв.

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Елена Йончева в момента обжалва наложената и парична гаранция. Депутатката от БСП, която е обвинена в пране на пари и остана на свобода срещу изискването да внесе 20 000 лева, заяви в ефира на НОВА ТВ, че в момента обжалва паричната гаранция. Според обвинението сумата от  645 хил. лв. е получена във фирма, достъп до средствата, на която е имала Йончева. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания. 

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми”, обясни Йончева. 

"Аз смятам, че това дори не е политическа разправа. Сега съм убедена, че е бандитска разправа от определени хора от ГЕРБ, защото свалянето на имунитета беше направено преди официално да поискаме проверка на българските магистрали. Обвинението на прокуратурата дойде във времето, когато Борисов каза, че опозицията избива зъбите на ГЕРБ и трябва да бъдат взети мерки", допълни тя.

Йончева заяви, че парите не са й дадени като възнаграждение и това се наложило да бъде създадена трета фирма. Дружеството, което дава тези средства за купуване на техниката и за производството на тези документални филми, трябва да има юридически и финансов контрол, обясни тя.

Депутатът от БСП обяви, че работи върху разследване, с което ще покаже факти за корупция. В следващите дни тя ще подаде данни в прокуратурата. „ Ще разкрием конкретно механизмите. Става дума за министър и заместник-министър”, твърди Елена Йончева.