София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йончева: След 10 години ще се срамуваме от Борисов

„Управлението на Борисов е авторитарно“, категорична е тя

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„В момента има държавен и политически рекет. Имаме срастване между една партия с държавата. Всички сме убедени, че в България вече имаме партия-държава. Борисов е самодържавец и изгражда в България едно авторитарно управление. Няма да бъде далеч времето, когато ние за тези години ще говорим като за режима. Даже няма да използваме думата Борисов. Няма да споменаваме това име, защото ще ни бъде срам. Защото всички ние, които мълчим, ще ни бъде срам“, категорична е и вярва в това водачът на листата на социалистите и вече евродепутат Елена Йончева.

Мнението на евродепутатката за маратона от преговори, които се водят за висшите постове в ЕС, е че България не преговаря, а се нагажда. Тя също каза, че различни европейските държавни лидери са се подиграли с българската кандидатура на Мария Габриел.

За кандидатурата на Станишев е имало консенсус след европейските държавни лидери. Тя смята, че решението му да се оттегли е било правилно.

Йончева коментира и драстичното намаляване на държавната партийна субсидия от 11 лева на 1 лев, което беше прието на второ четене със 119 гласа „за“ на 4 юли т.г., като го сравни с „удар срещу демокрацията“.

„3 месеца преди местните избори да създаваш нова система, нови правила, по които да се участва на тези избори, орязвайки финансирането на партиите, е открит удар срещу демокрацията и единствената опозиционна партия в България“, смята евродепутатката от БСП/ПЕС Елена Йончева.

Тя е сигурна, че само БСП може да свали от власт „авторитарното управление на ГЕРБ“.

„Партиите ще бъдат финансирани от фирми, които ще участват в обществено поръчки“, убедена е Йончева.