София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йордан Камджалов: Човешкото и сърдечното все повече се търси, защото липсва

Диригентът с предстоящ коледен концерт по музика на Димитър Ненов

4 годиниКултура 2 Боряна Райчева

На пръв поглед обществото е много заинтересовано и много тласнато в един коловоз на информация като не се говори достатъчно и се замъглява една друга част на обществото, която е микроскопична, но всъщност чака удобния момент, за да се прояви и да види нещо стойност, нещо смислено и нещо ценно, за да изрази своята съпричастност. Човек никога не е бил повече от сега конфронтиран с абсолютно противоестествени неща. Мисля, че човешкото, сърдечното и силното е тепърва ще привлича по-силно човека, защото дефицитът е огромен. Това каза диригентът Йордан Камджалов в студиото на „Честно казано с Люба Кулезич“.

На въпрос какво му дава основание да вярва в духовното Камджалов отговори, че това е ежедневната му комуникация с хората и глада на хората. „Усещам огромна потребност и дълг към хората, който да осмисли съществуването. Това, което различава България, въпреки че ние сме слезли почти на животинско равнище, различното е колосите в България – има в момента живи такива, както има и от всички генерации назад“, обясни Камджалов.

Той даде пример за композитора, пианист и архитект Димитър Ненов, който е роден в Разград в началото на 20-и век. Според диригента точно заради един такъв творец си струва цялата мизерия и предателства.

 „Хора като проф. Лазар Николов, Иван Бакалов, Добрин Петков, моя професор Васил Казанджиев, които предават и съхраняват мита и легендите на такъв феномен. Димитър Ненов не е летарен. Той е бил системно унищожаван и игнориран. Той не се е вписвал в никакви калъпи. По време на Третото Българско царство има много голяма дейност като музикант и съосновател на Съюза на българските композитори“, каза още той.

Предстои коледен концерт на диригент Йордан Камджалов по музика на композитора Димитър Ненов. Датата е 11.12.