София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йорданският крал Абдула II: Турция праща терористите в Европа

Според монарха това е част от турската политика

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Проникването на терористи в Европа е част от политиката на Турция. Това е казал йорданският крал Абдула II в разговор с американски конгресмени, пише The Guardian.

Според краля турският президент Реджеп Таийп Ердоган вярва, че проблемите в региона се решават с методите на радикалния ислям. „Фактът, че терористите се насочват към Европа, е част от турската политика, но Турция засега се измъква“, посочил Абдула II.

Той подчертал, че Йордания смята да изпрати специални части в Либия. Планирана е съвместна операция с британските военновъздушни сили. Йорданската армия също така може да нанесе удари по групировката „Ал Шабаб“ в Сомалия, на която според краля никой не обръща внимание в момента. Абдула Iiе посочил, че сомалийските ислямисти са свързани както с „Ислямска държава“, така и с „Ал Кайда“.

„Проблемът е по-мащабен от „Ислямска държава“, това е трета световна война, в която християни, юдеи и мюсюмани воюват с престъпници“, казал кралят.

Американските конгресмени са разговоряли с йорданския монарх от 11 до 17 януари. На разговорите е присъствал и влиятелният американски сенатор Джон Маккейн.

Ruposters цитира пленен терорист от турски произход, който разказва, че повечето бойци в „Ислямска държава“ идват от Турция. Според него Анкара иска чрез терористите да неутрализира главния си враг – кюрдите.