София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Йотова: Българско гражданство само при владеене на български

Вицепрезидентът се срещна с ръководството на АБУЧ

6 годиниОбразование 14 Боряна Райчева

Владеенето на български език трябва да бъде задължително изискване при даването на българско гражданство, заяви Илияна Йотова на среща с ръководството на Асоциацията на българските училища в чужбина

„Създаването на Български културен институт по примера на „Сервантес“ и „Гьоте“ е мащабна идея, за която е необходим национален консенсус. Идеята е неподвластна на предизборни кампании и мандати.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „Дондуков“ 2 с ръководството на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). По думите на вицепрезидента този институт е силен инструмент за културна дипломация, за влияние и популяризиране на българската държава навън, за запазване на българското самосъзнание на сънародниците ни зад граница.

След няколкомесечни разговори и срещи с различните институции, ангажирани с темата, вече е създадена експертна група, която разработва концепцията за Български културен институт. От ръководството на АБУЧ приеха с готовност поканата на Илияна Йотова да се включат с идеи. Създаването на такъв институт среща широка подкрепа сред интелектуалната общност в България.

Все още липсва целенасочена държавна политика за българските училища зад граница. На думи всички заявяват подкрепа, но на практика тя липсва. Това споделиха от ръководството на АБУЧ. „Със сигурност знаем, че стоите зад гърба ни“ – с тези думи председателят на асоциацията Ирина Владикова се обърна към вицепрезидента и й благодари за патронажа на 11-ата годишна конференция на АБУЧ, която се проведе миналата седмица.

Илияна Йотова изрази тревога, че във все повече университети в големи европейски градове е прекъсната традицията за  изучаване на български език.

Вицепрезидентът е категорична, че владеенето на български език трябва да бъде задължително изискване при даването на гражданство. „Българското гражданство не означава само един документ, освен право, той е и задължение към държавата“, отбеляза Илияна Йотова.