София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Йотова на честване на празника на Св. Св. Кирил и Методий в Чехия

Обяви се против всякакви опити за пренаписване на историята

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

„Преди 11 века Светите братя Кирил и Методий създават нова азбука, за да достигне познанието до хиляди славяни на родния им език. Делото на славянските просветители ражда третата християнска цивилизация“, с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри традиционното официално честване на празника на св. св. Кирил и Методий в селището Микулчице в Чешката република. 
 
„Преди ден на една маса в София седнаха европейските лидери заедно с лидерите на Западните Балкани в името на обединена, просперираща и сигурна Европа. В името на човешките отношения и връзки, които ни завеща Кирило-Методиевото дело – правото на суверенни държави, правото на език, култура, книжнина и нация. Завеща ни послание за просперитет чрез култура и духовност, а не чрез войни“, заяви  още вицепрезидентът и допълни:
 
„Някъде тук, където стоим и стъпваме сега, върху тази земя са стъпвали първите ни учители Светите братя Кирил и Методий, дали най-мощното оръжие в ръцете ни – книжнината и познанието. Затова Микулчице отдавна е място за поклонение. То се превръща и в място за обединение на европейските народи, което ни е толкова необходимо днес, защото заедно трябва да посрещнем заплахите, пред които е изправен светът.»
 
Вицепрезидентът благодари на чешките домакини за това, че правят възможен този празник всяка година за добрите ни двустранни отношения и политика на чешката държава към българите, които живеят на нейна територия.
 
 Йотова отбеляза  и решаващата роля на тогавашната българска държава за съхраняване делото на Светите братя чрез приемането на Кирило-Методиевите ученици, като  се обяви против всякакви опити за пренаписване на историята, свързани с делото на Светите братя и произхода на славянските букви. 
 
„Няма по-силен знак от образите на двамата братя за това място, което от година на година се превръща все повече в място за единение на един народ, на българите“, заяви  вицепрезидентът пред паметника на Св. св. Кирил и Методий – дело на големия творец Емил Венков, издигнат с помощта на родолюбиви българи и българската държава.