София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йотова: Новият антикорупционен закон ще даде сигурност на хората

Има незаинтересовани към темата за борбата с корупцията

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Убедена съм, че новият антикорупционен закон ще даде сигурност на хората”, заяви в сутрешния блок на НОВА ТВ вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя добави, че е добре запозната с практиките за борба с корупцията в страните членки на Европейския съюз. Йотова коментира, че законопроектите – както на ГЕРБ, така и на БСП, можеха да бъдат още по-ефикасни. Вицепрезидентът коментира, че е трябвало в тях да се пояснява как ще се опазват източниците на сигнали за корупция, как ще се използват журналистическите разследвания и как ще се противодейства на ефекта на въртящата се врата. „ Въпросният ефект се изразява в следното: напусналите някаква държавна институция правят частен бизнес със същата насоченост като тази на досегашната им работа. Или обратното – човек от частния бизнес влиза в свързан с него сектор  в държавната администрация и лобира за интересите на въпросния бизнес“, обясни Йотова.

Вицепрезидентът е на мнение, че някои от властимащите са демонстрирали незаинтересованост към темата за борбата с корупцията, тъй като са „си намерили по-важни занимания” и не присъстваха на първия от двата свикани в последните седмици Консултативни съвети за национална сигурност.