София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йотова: Трябва да разбием стереотипите, които България има навън

Протестите са част от демокрацията

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Това са шест месеца много важни за страната. Трябва да разбием стереотипите, които България има навън. Това и лека, и нелека задача. Трябва да се впрегнат всички национални усилия". Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в „Седмицата" на Дарик началото на българското европредседателство, като подчерта, че то започва нормално.

Тя заяви, че е нормално в страната ни да има протести, защото те са част от демокрацията. Вицепрезидентът добави, че всички срещи на върха са били съпровождани от протести.

"Не мисля, че това трябва да се преекспонира, а по-скоро държавата трябва да реагира на база национална политика и да намери решение на проблемите", посочи Йотова.

По думите на президента няма връзка между извършените криминални престъпления в последните дни и началото на европредседателството. Според нея има чувство на безнаказаност в организираната престъпност и криминалните случаи са резултат от това.

По повод разгорещените дебати около клипа за българското европредседателство и последвалата реакция на френската евродепутатка от „Зелените" Карима Дели, която видя в него намек за сексуален тормоз и поиска свалянето му, вицепрезидентът заяви, че отминава тази тема с насмешка:

„Аз познавам Карима, тя има своите странности. Всеки е свободен да мисли, каквото иска", допълни тя.