София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иран: Европа да компенсира оттеглянето на САЩ от ядрената сделка

Техеран е готов да възобнови увеличеното обогатяване на уран

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европа трябва да предприеме действия за неутрализиране на последиците от решението на САЩ да напусне иранската ядрена сделка от 2015 г., за да гарантира собствените си дългосрочни икономически интереси, заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зарив в интервю за германското списание Der Spiegel. Той посочва, че Иран може да "намали изпълнението" на споразумението и евентуално да увеличи дейностите по обогатяване на уран, ако ядреното споразумение бъде застрашено от "действията на американците и пасивността на европейците".

"Европейците и другите поддръжници трябва да предприемат действия, за да компенсират последиците от санкциите на САЩ", заяви Зариф пред списанието, като нарече пакета от мерки, изготвен от Европа, важна стъпка, която сега трябва да бъде изпълнена.

"Какво е от първостепенно значение: Европа трябва да направи това не за Иран, а за собствените си суверенни и дългосрочни икономически интереси", обясни министърът.

Длъжностни лица на Европейския съюз категорично се противопоставят на решението на САЩ от май да се оттеглят от ядреното споразумение и се опитаха да спасят сделката под някаква форма.

В петък Германия заяви, че обмисля създаването на платежна система със своите европейски партньори, която да позволи продължаване на бизнес транзакциите с Иран, след като санкциите в САЩ започнат.

Зариф каза, че най-големият приоритет на Техеран е да продължи да продава разумно количество петрол в световен мащаб и да връща приходите си в Иран, както и да насърчава инвестициите и сътрудничеството в области като технологиите и научните изследвания.

"Европа заяви, че ядреното споразумение е в интерес на сигурността. Тогава Европа трябва да е готова да плати за сигурността си ", каза Зариф и допълни: „Нищо не е безплатно”.

Той каза, че Иран има възможности да действа, ако Европа не предприеме действия, за да компенсира Иран от санкциите на САЩ.

На въпроса дали Иран може да възобнови увеличеното обогатяване на уран, той каза: "Това би било една от възможностите".