София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иран напусна ядрената сделка

Ще обогатява уран до равнище над 3,67-те процента

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Иран обяви, че спира да изпълнява още свои задължения по международното споразумение за ядрената му програма.

Техеран до няколко часа ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени му според ядрената сделка от 2015 г., обяви на пресконференция заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи, който е един от високопоставените ирански преговарящи по ядрения въпрос.

Арагчи даде да се разбере, че Иран ще ще продължи да се отказва от още свои задължения по споразумението на всеки 60 дни.

По-късно през деня шефът му - министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф добави, че мерките на страната за отказ от задълженията по международното споразумение за ядрената програма са обратими, ако европейските страни по сделката изпълнят своите ангажименти.

Преди сключването на ядрената сделка Техеран обогатяваше уран до равнище от 20 процента, необходимо за реактора в столицата Техеран, и до 5 на сто за нуждите на атомната си централа в южния град Бушер.

Уранът трябва да бъде обогатен до 90 процента, за да бъде направена атомна бомба. Смята се обаче, че обогатяването от 20% до 90 процента е сравнително бърз процес. На днешната пресконференция иранските представители увериха, че страната им е готова да започне да обогатява уран до каквото и да било равнище и в каквото и да било количество.

Преди година американският президент Доналд Тръмп едностранно изтегли САЩ от ядрената сделка и наложи санкции на Иран. В отговор, Иран обяви на 1 юли, че запасите му от нискообогатен уран са надхвърлили равнището от 300 килограма, разрешено от споразумението.