Гледай
на живо

Иран обвини САЩ в подготовката на държавен преврат

Специална група ще координира политиката на САЩ спрямо Иран

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф написа в Туитър, че Държавният департамент на САЩ е създал инициативна група, която да подготви преврат в Иран.

"Преди 65 години, САЩ сваля единодушно избраното демократично правителство на Мосадек, възстановява диктатурата и подчинява иранците за следващите 25 години. Тазиинициативна група [на Държавния департамент] планира да осъществи същото чрез натиск, дезинформация и демагогия. Ние няма да работим с нея ..", пие в социалната мрежа на министърът, предаде ТАСС.

Държавният департамент на 16 август обяви  създаването на група, която да координира своята политика спрямо Иран. Работата й ще бъде водена от Брайън Хук, който ще стане специален пратеник на САЩ в Иран.

Според държавния секретар на САЩ Майк Помпео, групата ще бъде отговорна за взаимодействието на САЩ със страните, които споделят оценката на САЩ по отношение на "иранската заплаха". Хук заяви пред репортери, че обявяването на формирането на групата по време на годишнината от свалянето на правителството на премиера реформатор Мохамед Мосадек през 1953 г., е "чиста случайност".