София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иран обвинява САЩ че са превърнали Залива в „барутен погреб“

Който всеки момент ще се взриви

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

 

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф обвини Съединените щати и техните съюзници, че са превърнали Залива в "в барутен погреб, който всеки момент ще се взриви".

В интервю за“ Al Jazeera“, той заяви, че ако става въпрос за опасност от заплахи,то  те идвали от САЩ и техните съюзници, които милитаризирали региона и покачвали напрежението.

Зариф, който се срещна в понеделник с емира на Катар, Тамим Бин Хамад ал Тани, сподели пред медиите, че ситуацията с петролните танкери е довела до изостряне на военноморска криза, която стартира след като САЩ прекрати ядреното споразумение с Техеран.

Той сподели също, че Ормузския проток е тесен и много скоро сигурността в района ще бъде под заплаха, ако чуждестранните кораби продължават да увеличават присъствието си там.

Досега както Съединените щати, така и Великобритания се опитваха да присъединят и други европейски държави към разразилия се спор в района на Персийския залив, но без резултат.