София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иран предложи на Русия да се откажат от долара

Сделките да стават в национални валути, иска Ислямската държава

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се срещна с президента на Русия Владимир Путин, на която предложи двете страни да се откажат от долара като платежно средство и сделките да се сключват в национални валути. Според водача на Иран само така двете страни ще успеят да елиминират санкциите на САЩ по отношение на двете държави.

Али Хаменей се съгласи с позицията на Путин, че регионалните проблеми трябва да се решават само между засегнатите страни, без участие на външни сили. „Американците се опитват да се намесват във всички проблеми на регионите и на света и за тази цел използват слабите власти в останалите страни“, подчерта иранският духовен лидер.

Владимир Путин е на посещение в Иран, където се срещна и с президента на страната Хасан Роухани и лидера на Азърбайджан Илхам Алиев.

В рамките на посещението компанията „Роснефт“ подписа пътна карта за инвестиции в добиване на нефт и газ на територията на Иран. Според експерти очакваните инвестиции са на стойност 30 милиарда долара.