София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иран с идея за транспортен коридор с България

Борисов се срещна с вицепрезидента на ислямската република

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Дойде изключително интересно предложение България да се включи в нов транспортен коридор: Иран - Армения - Грузия - България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след разговорите си днес с вицепрезидента на Ислямска република Иран Есхак Джахангири. Премиерът заяви готовност още от днес за участие в такъв проект с Техеран, Ереван и Тблиси. Експерти от четирите страни ще дойдат в България до две седмици, за да обсъдят коридора. Той може да минава през пристанищата във Варна и Бургас, за да може да се стига до цяла Европа, допълни още Борисов. Проектът е за превоз на товари, стоки и газ. Синьото гориво ще бъде тема на обсъждане на срещата между експертите в България. Те ще дискутират изграждането на газов хъб „Балкан“.
Борисов е на посещение в Техеран, където се очаква да бъде обсъдено закупуване на оборудването за прекратения проект АЕЦ „Белене“. Заедно с премиера, в Иран са и финансовият, енергийният, земеделският министър и министъра на външните работи.