София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иран се е разминал с ракетен удар на Доналд Тръмп

Изтребители излетяли, корабите – взели военни обекти на прицел

пропускане
5 годиниИнциденти 16 Боряна Райчева

Президентът на САЩ е отменил ракетен удар по Иран в последната минута, разкрива вестник The New York Times след свалянето на американски дрон "разузнавач" по нареждане на Техеран.

„Официални лица признаха, че президентът е одобрил удар по иранските цели като радари и ракетни инсталации“, пише още изданието.

Операцията е била в начален стадий, но е била спряна. „Самолетите са се намирали във въздух, корабите са застанали на бойни позиции, но все още нито една ракета не е била изстреляна, когато е дошло нареждане за връщане на изходни позиции“, признал е източник във властта.

Според вестника, в 12 ч. в четвъртък (Софийско време) военни и дипломатически представители са имали интензивни дискусии и спорове в Белия дом.

В тях са участвали ръководителите на Съвета за сигурност и лидерите на Конгреса на САЩ, очаквайки нанасянето на първите ракетни удари по Ислямската република.

„Не е ясно дали господин Тръмп е променил мнението си за удара или пък Администрацията на президента е променила курса си заради логистиката или стратегията, която да позволи нанасянето на тези ракетни удари“.

В Белия дом и в Пентагона са отказали  коментар пред вестника. Но никой от чиновниците не е и отрекъл истиността на постъпилата "отвътре" информация.