София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иран се оттегля от ядреното споразумение

След убийството на Касем Сюлеймани напрежението в Близкия изток расте

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Иран обяви, че окончателно къса международното споразумение за ядрената им програма. Техеран вече няма да се съобразява нито с лимитите на обемите уран, които обогатява, нито с ограниченията на степента на обогатяване.

Това се случва на фона на продължаваща ескалация на напрежението между Иран и САЩ след смъртта на върховния военен командир на Иран генерал Касем Сюлеймани при американски въздушен удар в Багдад.

В изявление по държавната телевизия Иран обяви, че прекратява задълженията си по ядрената сделка от 2015 година.
"Като предприема петата стъпка за намаляване на задълженията си, Иран се отказва от последното основно практическо ограничение съгласно Съвместния комплексен план за действие, който се занимава с броя на центрофугите", се казва в изявлението на правителството.

Съобщението идва, след като друг ирански служител заяви, че страната ще обмисли предприемането на още по-сериозни стъпки по отношение на убийството на генерал Касем Сюлеймани при американски удар в петък.

Иран ще продължи да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия и е готов да се върне към изпълнение на задълженията си, ако бъдат отменени санкциите срещу страната, се добавя в изявлението.

През май 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от Договора, като отново налага отменените по-рано икономически санкции срещу Техеран. Година по-късно Иран заяви, че постепенно ще прекрати задълженията си по сделката.