София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иран спира изпълнението на редица ядрени ангажименти

Заповедта е издадена от националния съвет за сигурност

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Техеран официално спря изпълнението на някои ангажименти по ядрената програма, съобщи агенция ISNA, позовавайки се на източник в Организацията за атомна енергия на страната.
Заповедта е издадена от националния съвет за сигурност на Иран.
На 8 май, на годишнината от изтеглянето на САЩ от ядрената сделка, Иран обяви, че ще преустанови изпълнението на редица параграфи от Съвместния цялостен план за действие.
Той засяга запасите от обогатен уран и тежка вода. От Техеран заявиха, че не се считат за обвързани с ограничения върху тях.
Те посочиха, че промените са предизвикани от нарушения на споразумения от Вашингтон, както и от неспособността на останалите членове (Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия) да решат възникналите проблеми.
Техеран даде на Берлин, Париж, Лондон, Пекин и Москва 60 дни, за да защитят интересите на Иран, обещавайки да се върнат към изпълнението на преустановените задължения.