Гледай
на живо

Иран спира изпълнението на редица ядрени ангажименти

Заповедта е издадена от националния съвет за сигурност

Иран спира изпълнението на редица ядрени ангажименти Техеран официално спря изпълнението на някои ангажименти по ядрената програма, съобщи агенция ISNA, ... thumbnail text

Техеран официално спря изпълнението на някои ангажименти по ядрената програма, съобщи агенция ISNA, позовавайки се на източник в Организацията за атомна енергия на страната.
Заповедта е издадена от националния съвет за сигурност на Иран.
На 8 май, на годишнината от изтеглянето на САЩ от ядрената сделка, Иран обяви, че ще преустанови изпълнението на редица параграфи от Съвместния цялостен план за действие.
Той засяга запасите от обогатен уран и тежка вода. От Техеран заявиха, че не се считат за обвързани с ограничения върху тях.
Те посочиха, че промените са предизвикани от нарушения на споразумения от Вашингтон, както и от неспособността на останалите членове (Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия) да решат възникналите проблеми.
Техеран даде на Берлин, Париж, Лондон, Пекин и Москва 60 дни, за да защитят интересите на Иран, обещавайки да се върнат към изпълнението на преустановените задължения.