Гледай
на живо

Иран спря изпълнението на част от задълженията си по ядреното споразумение

Ядрената сделка "все още не е приключила"

Иран спря изпълнението на част от задълженията си по ядреното споразумение Техеран изпрати пет писма до страните-членки на споразумението за иранската ядрена програма, с които... thumbnail text

Техеран изпрати пет писма до страните-членки на споразумението за иранската ядрена програма, с които заяви, че спира изпълнението на част от задълженията си.
Получатели на съобщението са Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия, информира Ройтерс.
Иранският лидер подчертава, че ядрената сделка "все още не е приключила". Техеран обаче не счита, че е длъжен да спазва всички ограничения и променя политиката си по отношение на две точки от споразумението. Те се отнасят до съхранението на обогатен уран и тежка вода.
Иран дава 60 дни на петте най-големи партньори да изпълни всички задължения за гарантиране на интересите на Техеран, включително в банковия и петролния сектор.
Ако това не се случи, следващата стъпка ще бъде да се спре модернизацията на реактора в Арак, както и да се откаже от ограниченията върху нивото на обогатяване на уран, се казва в изявление на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.
През 2015 г. Иран и „шесторката” от международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия) постигнаха историческо споразумение за решаване на дългогодишния проблем с иранския атом.
Приет беше съвместен цялостен план за действие (ФАП), чието изпълнение премахна от Иран въведените преди това икономически и финансови санкции от Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати и Европейския съюз.
През май 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон се оттегля от споразумението. Той също така докладва за възстановяването на всички санкции срещу Техеран. Включително и второстепенни, т.е. във връзка с други страни, които работят с Иран.
Останалите "пет" и Техеран се договориха да разработят финансов механизъм за уреждане на спорове за заобикаляне на санкциите на САЩ.