Гледай
на живо

Ирански журналист избяга в Швеция

Той е подал молба за разрешение за престой в страната

Ирански журналист избяга в Швеция Ирански журналист, отразяващ дипломатическата обиколка на министъра на външните работи Мохамад Джава... thumbnail text

Ирански журналист, отразяващ дипломатическата обиколка на министъра на външните работи Мохамад Джавад Зариф, е избягал в Швеция от делегацията на първия дипломат и е подал молба за разрешение за престой в скандинавската държава, съобщиха шведските власти.

От Шведската служба по миграцията заявиха, че са получили искане за "разрешение за престой на 21 август 2019 г. от Амир-Тохид Фазел - политически журналист в ултраконсервативната иранска информационна агенция Модж, без да споменават повече подробности.

Фазел публикувал списък с високопоставени ирански служители, за които се смята, че имат двойно гражданство, като второто е на държави, които иранското правителство смята за враждебни. Иран категорично отхвърля двойното гражданство и не предоставя на такива лица консулска защита, предоставяна на чужденци.

Иран е на 170-то място (от общо 180 държави) в световната класация за 2019 г. за свобода на пресата, подготвяна от "Репортери без граници”.