София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ирина Бокова и Жан-Клод Юнкер се договориха да обединят силите си

По време на срещата с Жан-Клод Юнкер двамата обсъдиха терористичните атаки

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обсъди в Брюксел с председателите на Европейската комисия и Европейския парламент законодателни мерки срещу трафика на културни ценности от "Ислямска държава".

По време на срещата с Жан-Клод Юнкер двамата обсъдиха терористичните атаки и борбата с екстремизма като основен приоритет и за двете организации. Възможностите ЮНЕСКО да помага в решаването на проблемите с бежанската криза в Европа, както и при изпълнението на споразумението с Турция като осигурява учебници, професионално образование, подготовка на учители и други са били сред темите на разговорите.

Ирина Бокова и Жан-Клод Юнкер се договориха да обединят силите си за по-нататъшно укрепване на стратегическото партньорство между ЮНЕСКО и Европейската комисия, като акцентират върху опазването на културното наследство и борбата с трафика на културни ценности, както и за развитие на програми за средно образование. "Обучението на бежанците е необходимо, за да се усъвършенстват уменията на юношите и възрастните утре", заяви председателят на Европейската комисия.

Юнкер подчерта, че европейските усилия за по-нататъшно ограничаване на борбата срещу незаконния трафик на културни ценности ще продължат като според него Европейският съюз трябва да има „силни мерки и по-строги и задължителни правила“. „Европа трябва да бъде по-отговорна и да играе роля в тази област", заяви той.
По-късно Ирина Бокова се срещна и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. С него обсъдиха нарастващите предизвикателства от радикализацията на младите хора в Европа. "Изключително важно е да удвоим усилията си в областта на образованието чрез преподаването на история, права на човека, зачитане на културното многообразие", заяви Ирина Бокова.

Председателят на парламента подчерта значението на преподаването на историята и на запазване на историческата памет сред новите поколения. "Важно е да се съсредоточим върху превенцията, за да се противодейства на риска от омаловажаване исторически факти", заяви Шулц. Той приветства действията на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство в зоните на военни конфликти, включително в Ирак и Сирия и припомни, че наскоро Европейският парламент прие резолюция относно защитата на културното наследство на град Палмира и съобщи, че през 2018 г. Европейската комисия и Европейският парламент планират да отбележат Европейската година на културата.