София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ирландци гласуваха за по-бърз развод

82% са подкрепили законовата промяна

5 годиниЛюбопитно 2 Боряна Райчева

Наред с евроизботите, ирландците гласуваха за отмяна на ограниченията за развод, информира Агенция Франс Прес (AFP).

Според обявените днес резултати, отпадат конституционните ограничения да се развеждат. Анулирането на изискването брачните двойки да живеят разделени четири години преди да им се позволи развод бе подкрепено от 82% от гласувалите. Избирателната активност на референдума е била над 50 на сто.

Парламентът на Република Ирландия предстои да подготви нов закон за развод. Ирландското правителство заяви, че ще представи законопроект, за да скъси изискването до две години от предходните пет години. След това проектозаконът трябва да бъде подписан от президента.

На всичкото отгоре, постановените в чужбина разводи ще се признават за валидни в Ирландия.В момента ирландският закон за развода се счита за един от най-рестриктивните в Европа. По тази причина страната има най-нисък дял на разтрогнатите бракове от страните-членки на ЕС.

Това e последната от поредицата реформи за модернизиране на законодателството на набожната католическа нация.

Припомняме, че на предишни референдуми в Ирландия бе премахната забраната за аборт. И бяха легализирани еднополовите бракове.