София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ирландците отбелязват Деня на Свети Патрик

Празникът се асоциира със зеления цвят и трилистната детелина

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ирландците по цял свят oтбелязват на 17 март своя национален празник - Деня на Свети Патрик. Малко се знае за ранния живот на Патрик, но е известно, че е роден във Великобритания по време на римските нашествия в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – свещеник в християнската църква. Когато е на 16 г., е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно. В своята изповед споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер в Галия и става свещеник.
 
В Ирландия празникът на Свети Патрик е честван с много ритуали и приветстван много подобаващо. Пият се ирландски уиски и бира. 
Друга легенда разказва, че през V век Свети Патрик унищожил всички змии в Ирландия, като ги издавил в морето. Островът бил специален именно порази тази причина.
 
В чест на празника началното лого на началната страница на Google се оцвети в приятен зелен цвят. Логото изобразява мистичния, отдалечен остров.