София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Искал ли е Тодор Живков България да е част от СССР

Искра Баева и Евгения Калинова събират документи в сензационна книга

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Мотивацията на предложението България да стане 16-а република на СССР е с чисто икономическа. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ историчката Искра Баева.

Баева и професор Евгения Калинова са подготвили книгата „16-а република ли?“, която анализира тези процеси. Според професор Калинова с това предложение Тодор Живков се е опитвал да спечели за България специални отношения със СССР и да получи предимство спрямо останалите социалистически страни.

Според Искра Баева Тодор Живков никога не е смятал сериозно, че България може да се присъедини към Съветския съюз, но е използвал този начин, за да получава повече горива, кредити и стоки от СССР.

Според проф. Калинова от гледна точка на Живков България да се присъедини към СССР, означава той да принизи собственото си положение.

Историчката обаче посочи, че на пленумапрез 1963 година използваните термини са „сближаване“, а в перспектива – „сливане“, което е дало основание на критиците му да твърдят, че той е искал да превърне България в част от СССР.

Според професор Баева Живков е търгувал със суверенитета и това е недостойно.

Книгата съдържа 114 документа, които дават всичкигледни точки по въпроса.

Проф. Калинова подчерта, че след 1963 година думичката „сливане“ отпада и остава само „сближаване“.

Тя добави, че според програмата на КПСС след 20 години различията между социалистическите нации ще изчезнат и националните държави ще престанат да съществуват и Тодор Живков се е опитал да се нагоди към идеологическите тези на съвремието.