Гледай
на живо

Искането за оставката ми е несъстоятелно, заяви Веселин Пенев

Той е категоричен, че в случая с Царските конюшни не може да се говори за нарушения

Искането за оставката ми е несъстоятелно, заяви Веселин Пенев Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално к... thumbnail text

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация – София-град по повод извършена сделка с имот – държавна собственост (т. нар. царски конюшни). Това съобщиха от пресслужбата на правителството. Проверката трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София-град. Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът – държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изричното изискване на чл. 45а от ЗДС. Докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия. До публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, министър-председателят не е бил информиран за нея, уточняват от пресслужбата на МС.
В отговор на нападките Веселин Пенев свика брифинг, на който заяви, че искането за оставката му е несъстоятелно.
По-късно Пенев добави: „ Говорих лично с премиера. Длъжен съм да изнеса фактологията на процедурата и целесъобразността на действията. Важно е да знаете, че конкретният акт излизане на съсобственост на държавата е спазен изцяло като процедура и като целесъобразност“.