София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Искащите независимост имат мнозинство в Каталуния

Трите партии събират 70 депутати в парламента

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Трите партии, подкрепящи независимостта от Испания, получават заедно 70 мандата в регионалния парламент, сочат предварителни данни от изборите в Каталуния. Това е достатъчно за мнозинство, тъй като парламентът се състои от 135 депутати.

Най-много гласове е получила партия „Гражданите“, водена от Инес Аримадас и обявяваща се за оставане в Испания. Партията ще има 35 депутати, но дори и в коалиция няма да може да постигне мнозинство.

Управляващата в Мадрид Народна партия на премиера Мариано Рахой получава едва 3 мандата, като досега имаше 11.

Отстраненият от Рахой президент на каталунската автономия Карлес Пучдемон, който се намира в изгнание в Брюксел, заяви, че „Каталунската република е победила“

"Испанската държава е победена, Рахой изгуби... Въпреки репресията, изгнанието, заплахите и икономическата война мнозинството в подкрепа на независимостта остава непокътнато", каза още Пучдемон. Той вероятно ще може да се върне в Каталуния, въпреки че рискът да бъде арестуван по обвинения за сепаратизъм остава и ще се опита отново да оглави правителството на областта.