София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Искат ДАНС да провери сделката за ЧЕЗ

Според Делян Добрев не е ясно дали купувачът може да управлява компанията

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Вицепремиерът и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов заяви в парламента, че продажбата на ЧЕЗ е изненадваща новина. Той допълни, че никога не е чувал за фирмата купувач, и уточни, че само ДАНС може да се намеси в сделката, като провери дали компанията има някакви дългове или закононарушения.

Вчера беше съобщено, че компания, ръководена от Гинка Върбанова, е предложила около 320 милиона евро за активите на ЧЕЗ в България.

Резерви относно сделката изрази и депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Той коментира, че компанията купувач е декларирала 90 000 лева активи, приключила е миналата година на загуба и не е ясно дали ще може да управлява такова огромно предприятие.

"Опасявам се доколко "Инерком груп" ще има капацитет да управлява един такъв бизнес. Доколкото пише в медиите, тази фирма има 90 хил. лева активи и е на загуба за миналата година. Изведнъж купува за 300 млн. евро бизнеса на ЧЕЗ с оборот от 2 млрд. лева, с приблизително половината абонати в България, както и 1/3 от мрежата в страната", каза Добрев и също поиска ДАНС да провери сделката.