София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Искат забрана на ол инклузив в Турция

Внасят промените в закона за туризма

6 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Турция може да забрани системата Ол инклузив, съобщават местните медии. Предложението идва от Конфедерацията на търговците и занаятчиите. По мнението на нейния председател Бендеви Паландокен, тази система пречи на търговците, тъй като туристите практически не напускат хотелите си и не посещават магазини и ресторанти в другите зони.

Ако се ликвидира това нещо, туристите ще напускат хотелите и по-често ще посещават забележителностите, ресторантите и магазините“, твърди експертът.

Според статистиката, в Турция всеки един турист харчи не по-малко от 570 долара. Според Паландокен, част от тези пари ще се харчат за по-билзко опознаване на природата и културата на Турция. Особенно това важи за туристите от Русия и Германия, които най-много използват системата „всичко е включено“ и виждат Турция само от пътя от летището до хотела.

Турското правителство смята в скоро време да внесе промени в законодателството в сферата на туризма, тъй като сегашните закони не съотвестват на съвременните реалии. Законите ще засегнат регулирането на инвестициите и туроператорските фирми.