София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест за затваряне на Софийския зоопарк

Организатори са Българският вегански съюз

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Протест за затваряне на Софийския зоопарк организират от Българския вегански съюз. Мероприятието ще се проведе от 13.00 часа пред централния вход на зоологическата градина.

Причината, е че условията на живот там, според организаторите, често са мрачни, “животните се ограничават до малки, мръсни, празни ограждения, но дори и най-добрата изкуствена среда не може да се доближи до пространството, разнообразието и свободата, които животните имат в естествените си местообитания. Това лишение, съчетано с безмилостна скука, самота, и понякога дори злоупотреба от хората, които се предполага, че се грижат за тях, кара много пленени животни да губят умa си. Животните с това състояние, наречено „зоокоза“ (Zoochosis), често се лашкат и поклащат или се движат безкрайно, а някои дори се обезобразяват.

Зоологическите градини твърдят, че насърчават образованието, но единственото нещо, което трябва да се научи за тези тъжни съоръжения, е как животните, които искат да бъдат свободни, са затворени. Зоокозата е толкова яростна, че някои зоологически градини дори предписват променящи настроението наркотици, като Prozac, за да се справят с оплакванията на обществото за ненормалното поведение”, се казва в съобщение на Българския вегански съюз.

По думите им скандалите в столичния Зоопарк са потресаващи и посочват за пример, че преди година от там е избягало цяло стадо бизони.  

През 2014 г. тигър от Софийския зоопарк неочаквано се разходи на свобода, заради небрежен служител, който не затворил добре клетката му, допълват организаторите на протеста.

Те посочват още, че сред неприятните инцидента в зоологическата градина е и този от 2010г., когато глутница озверели кучета се промъкнали зоопарка и разкъсали до смърт осем муфлона, четири елена и една сърна.

“Условията са ужасни. Животните са принудени да живеят в затвор без каквато и да е било вина в супер мизерни и окаяни условия. Всеки който е ходил в столичния зоопарк знае за проблема. Организираме този протест с искане зоопарка да бъде затворен. Защото освен, че е несправедливо към животните, София няма нужда от зоопаркове, явяващи се бездънни ями за милиони левове. Пленените животни трябва да бъдат незабавно освободени и пуснати в защитени паркове (част от техните хабитати), където ще имат километри площ, а състоянието и адаптацията им ще се следи 24/7”, казват от веганския съюз и допълват, че за повече гласност в протеста ще участват и обществено известни личности.