София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Исландия ще въведе еднакви заплати за всички работещи

Правилата ще важат за всички фирми, които са с персонал над 25 души

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Исландия ще бъде първата държава в света, която ще въведе еднакви заплати за всички работещи, независимо от пола, етническия произход, сексуалността и националността. Плановете на правителството са разликата в заплащането да бъде променено до 5 години, предаде Aсошейтед Прес.

Еднакво заплащане за еднакво полжен труд. От 2022 година това правило ще бъде въведено за всички частни и държавни фирми в Исландия, които имат персонал над 25 души.

Компаиите ще бъдат проверявани периодично дали спазват новите правила. Ако ръководството на фирмата не усепее да изпълни изискванията, служителите ще имат право на обезщетение.

Борбата за въвеждане на еднакво заплащане в Исландия е започнала още през 1975 година със стачка, в която се включват голяма част от жените в страната. Протестът преди години блокира държавата – спряха да работят болници, училища, институции.

В деня на стачни действия жените отказват да вършат домакинска работа и прехвърлят грижите за това на децата и съпрузите си. Стачката дава резултат. С течение на годините жените в Исландия получават все повече права като пре 1980 година е избрана първата жена президент.

Исландия е държава, която от години оглавява световната класация за зачитане на половото равенство в заплащането. Но все още жените получават между 14-18 % по-ниски заплати от мъжете.

Преди няколко месеца хиляди жени отново излязоха на протест заради заплащането. Демонстрацията започна в 2:38 часа следобед. Според изчисления на правозащитни огранизации след този час в Исландия жените работят безплатно .

До края на месеца се очаква преавителството в Рейкявик да внесе в парламента законопроект за еднакво заплащане. Повечето партии в парламента обявиха, че ще подкрепят предложението за промяна в закона.