София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ислямисти поеха отговорност за атентата в Шри Ланка

Загинали са над 290 души

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ислямистката групировка Джамаат ал-Таухид ал-Ватания е поела отговорността за атаките в Шри Ланка, информира телевизия Ал Арабия.
Терористичната организация се е появила наскоро, така че няма информация за нейната структура. Властите в Шри Ланка смятат, че „Джамаат ал-Таухид ал-Ватания“ е част от глобалното джихадистко движение. Нейните дейности на острова преди терористичните атаки през април са свързани само с вандализъм.
По-рано беше съобщено, че 24 души вече са арестувани по подозрение за участие в терористичните атаки.
Днес стана известно за нова експлозия в столицата на Шри Ланка, Коломбо: бомба е взривена в микробус, паркиран до една от църквите на града.
Сутринта на 21 април в Шри Ланка настъпиха осем експлозии, три от тях в петзвездни хотели и още три в католически църкви. Нападенията се случиха на Великден. По последни данни са загинали 290 души, повече от 500 са ранени. Сред загиналите има 35 чужденци. Сред тях няма български граждани.
Днес МвнР информира, за Общо 8 българи, които са били в Шри Ланка по време на атентата и са останали там.
Нито един от тях не е пострадал.
Консулът ни в Коломбо Емил Миланов посъветва нашенците да не бързат да напуснат страната, докато положението не се нормализира напълно.
По данни на консулството ни в Ню Делхи шестима от българските граждани са в хотел, а други двама - на около 100 км от столицата Коломбо, на безопасно място, по думите на консул Миланов. 
Четирима от българите са се обадили по телефона в консулството, а другите се свързали по електронен път.