София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ислямистка атака в хотел в Сомалия

Най-малко 12 души са били убити

5 годиниКрими 26 Боряна Райчева

Кола се взриви в хотел в сомалийския пристанищен град Кисмайо, където на среща се бяха събрали местни старейшини и депутати, а след взрива последва и стрелба с огнестрелни оръжия. Най-малко 12 души са били убити при атаката.

Ислямистката екстремистка групировка "Аш Шабаб", която е свързана с "Ал Кайда", заяви, че е извършила самоубийствено нападение. Атаката започнала със самовзривяването на атентатор самоубиец пред хотела, след което въоръжени мъже щурмували сградата. Политик, който оцелял при нападението, каза, че сред жертвите е виден сомалийски активист.

Повечето от убитите са гости на хотела, заяви представител на местните власти, цитиран от Асошиейтед прес. Той съобщи още, че сред, според него, 10-имата загинали са и двама журналисти, включително една канадка. Това е родената в Сомалия гражданка на Канада Ходан Налайе. Съпругът й също е бил убит. Тя основала онлайн телевизия, насочена към сомалийците по света. Налайе била първата сомалийска жена в света, собственик на медия.

Друг журналист, Мохамед Сахал Омар, бил застрелян, докато се опитва да отрази атаката. 35-годишният е работил за сомалийската корпорация в Пунталд (SBC) и е застрелян в главата, когато се опитва да снима атакуващите в хотела, според изявление на Националния съюз на сомалийските журналисти (NUSOJ).

Свързаната с „Ал Каида" групировка „Аш Шабаб” контролира части от Централна и Южна Сомалия и редовно извършва атаки срещу силите за сигурност и цивилни. Сили на САЩ и Африканския съюз подкрепят слабото централно правителство в борбата му със сунитските екстремисти.

Хасан Али Хайре, премиерът на Сомалия, осъди "бруталната атака" в изявление в петък и изпрати съболезнования на роднините на жертвите.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш също коментира нападението в изявление от петък, в което изразява "подкрепата и солидарността на ООН с народа на Сомалия в стремежа им към мирно бъдеще".