София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Испанският премиер е пред вот на недоверие

Ляворадикалите „Подемос“ отказаха да подкрепят Педро Санчес

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Ляворадикалната испанска партия „Унидас Подемос“ няма да подкрепи Социалистическата партия на премиера Педро Санчес. 

Кабинетът му е изправен пред вот на доверие във вторник. Това означава социалистите да не могат да формират правителство на първия вот тази седмица. В другия кръг ще се прилагат различни правила, които изискват повече гласове „да“, отколкото „против“. 

Ако Санчес не бъде потвърден като премиер и в четвъртък, през септември 2019 г. могат да се проведат допълнителни гласувания. Ако и това се провали, ще бъдат проведени повторни избори на 10 ноември 2019 г.

Педро Санчес ще се нуждае от абсолютно мнозинство от 176 гласа „за“ в 350-местния парламент. Той обаче е далеч от такова мнозинство, въпреки продължилите три месеца преговори с „Подемос“.

„Все още не сме решили точно как ще гласуваме, но, със сигурност, няма да го подкрепим“, заяви главният преговарящ на „Подемос“ Пабло Еченике.

В понеделник Педро Санчес призова конгреса да го подкрепи, за да не влезе страната в безизходица. Лидерът на испанските социалисти заяви, че през април т.г. хората са гласували за „прогресивно, екологично, феминистко и проевропейско правителство“.