София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Истанбулска формула със „Спаси София“ за местния вот

„Демократична България“ кани НПО-та в листата си за изборите

пропускане
5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

За премиера Бойко Борисов изборът на главен пркурор е много по-важен от резултатите на местните избори. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов на брифинг по случай подписаното споразумение между трите партии в коалицията.

От формацията са убедени, взимайки предвид отношенията на министър-председателя с прокуратурата през годините, че тя действа като придатък на изпълнителната власт. „И аз съм сигурен, че има координация между Борисов и Цацаров за начина, по който трябва да се проведе изборът на главен прокурор. Но тук има няколко елемента – на първо място гражданското общество не бива да бъде безразлично към този избор“, коментира ген. Атанасов.

Лидерът на „Да, България“ и ексминистър на правосъдието Христо Иванов призна, че „Демократична България“ води преговори със „Спаси София“ за включване на активните граждани в листата.

„Ние сме изключително активни, идентифицираме, говорим с такива фигури, с такива групи. Ние знаем, че целта, която се поставя, не може да се постигне, ако всички заедно в тази общност, не стигнем до извода, че трябва обединение. Това е Истанбулската формула, ако искате. От тази гледна точка, който иска да повтори успеха, който е станал в Истанбул, трябва да търси обединение. Въпросът е, че в това танго трябват двама“, каза Иванов. 

Съпредседателят на третата партия в коалицията, „Зелено движение“ (ПП „Зелените“) Владислав Панев припомни, че ГЕРБ начело с кмета Йорданка Фандъкова от години само имитират управлението на столицата.

По думите му, местните избори ще са изключително важен тест за София. „Тъй като това управление не дава над 10 години отговори на редица важни въпроси. За отварянето на Витоша за софиянците и за гостите на столицата, за решаването на проблема със зелените площи. За тяхното застрояване. Решаването може да бъде в интерес на всички засегнати страни. Това спъва развитието на София, както и спъва желанието на хората да живеят в нормална среда“, обобщи Владислав Панев.

Вижте повече във видеото 

Автор: Николай Марченко

Оператор: Стефан Тодоров