София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Историческа визита на японския премиер в Иран

Лидерите на двете страни са се срещали преди 40 години

5 годиниПолитика 42 Боряна Райчева

Японският премиер Шинзо Абе започва официално посещение в Иран, по време на което ще се срещне с президента Хасан Рухани, както и с лидера и духовен водач на Ислямската република, аятолах Али Хаменей. Това е първото пътуване на държавен глава на японското правителство към Иран от 1978 г. насам.

Както отбеляза генералният секретар на Кабинета на министрите на Япония Йошихиде Суга, посещението е посветено на 90-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Токио и Техеран. Самият Абе заяви, че по време на посещението си в Иран очаква да засили приятелските си отношения с тази страна.

В навечерието на посещението министър-председателят на Япония проведе телефонни консултации с висшето ръководство на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и с президента на САЩ Доналд Тръмп.