Гледай
на живо

Исторически вот в Гърция за името на Македония

В Атина се готвят мащабни протести

Исторически вот в Гърция за името на Македония Гръцкият парламент е на път да вземе историческо решение тази вечер и очакванията са, че ще подкрепи... thumbnail text

Гръцкият парламент е на път да вземе историческо решение тази вечер и очакванията са, че ще подкрепи споразумението за преименуване на северната си съседка.

Ако гръцките депутати са съгласни, страната, която се нарича Македония с разпадането на бивша Югославия, ще се нарича Република Северна Македония.

Преспанското споразумение вече бе ратифицирано в Македония и сега се намира в своя последен етап - в Атина. Сделката, целяща уреждането на 27-годишен спор между двете страни относно използването на термина "Македония", предизвика силна съпротива сред много гърци, разгневени от това, което те виждат като опит на съседите им да приложат гръцката идентичност.

Парламентът започна обсъждане на сделката в сряда, а дебатите би следвало да завършат днес, преди да се пристъпи към гласуване. Очаква се Преспанският договор да бъде гласуван с мнозинство от поне 151 депутати, каквото според "Камитерини" премиерът Алексис Ципрас е договорил.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че две трети от гръцките гласоподаватели не одобряват сделката със Скопие.  Според тях тя разделя гръцкия народ и нанася непоправими щети на националната идентичност. Опозицията и националистически организации настояват, че така Македония получава право да "присвоява" идентичност.

Противници на договора планират голям протестен митинг в Атина. Заради протеста днес полицията взе решение да обгради сградата му с части на силите за борба с масовите безредици. 

По същия повод, фермери от Серес се готвят следобед да блокират движението в района на граничния пункт Кулата. Очаква се протестното шествие да тръгне в 14.00 ч. от Сидерокастро към граничния пункт.