София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Историческият парк" във Варна отвори врати

Всеки посетител ще попадне до 10 000 години назад

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Най-големият и първи по рода си исторически парк отвори врати в България.

Историческият парк е разположен на над 700 декара площ на 33 км от град Варна. Атракционният парк ще предлага на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. Днес се открива първият етап от изграждането на Исторически парк с епохите халколит, неолит, траки, славяни, прабългари. Всеки посетител може да се докосне до бита, културата, обичаите и да надникне в къщите, в които са живяли нашите предци.

В Историческия парк всеки посетител ще може да се докосне до най-старата цивилизация в света, ще може да посети тракийски дворец, ще изживее орфически мистики в три храма-гробници, ще посети ранносредновековно селище и български аул. Всичко това е обградено от 10 декара езера, две заведения и детска площадка.

Целта на Историческия парк е да се покаже величието на българския дух с неговата безгранична културноисторическа мощ. В него са поставени паметници на български владетели, върнали свободата по български земи на два континента – от Челе ди Булгария в Италия до град Тетюши в Татарстан. Отдалечени на 4 000 км един от друг, паметиците на Кубратовите синове Алцек и Котраг показват Българската империя на духа, която е владяла света преди повече от 1300 години.

През последните седмици имаше атаки срещу инвеститорите и изпълнителите на парка за злоупотреба със средства. Депутатът от партия "Възраждане"Костадин Костадинов даде публична светлина на нападенията срещу парка. Той проведе интервюто с Изпълнителния директор на историческата забележителност Николай Михайлов за Телевизия Евроком.