София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Историческо мирно споразумение в Судан

В Судан е обявен двугодишен преходен период

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Судан Преходният военен съвет и опозицията постигнаха съгласие по всички точки от конституционната декларация. Това съобщи специалният представител на Африканския съюз за Судан Мохамед Хасан Лебат.
„Искам да поздравя суданците. Това е исторически момент за Судан. Споразумението между Суданския военен съвет и опозицията ще бъде подписано до няколко дни “, каза Лебат.
Ръководителят на делегацията на движението на опозиционните сили за свобода и промени в Судан Бекир Файсал заяви пред агенция Анадолу, че страните са се споразумели по всички точки от конституционната декларация, която ще бъде подписана на 4 август.
Преговорите между Суданския военен съвет и опозицията по конституционната декларация се състояха предишната вечер.
На 17 юли Суданският военен съвет и опозиционното движение „Сили за свобода и промяна“ подписаха предварително споразумение за проект на конституционна декларация, според което страната ще бъде въведена в преходен период, тоест през следващите 39 месеца.
На 11 април министърът на отбраната на Судан Авад бин Ауф обяви прехвърлянето на властта в страната на Военния съвет и задържането на президента Омар ал Башир.
По-късно Генералният щаб на Судан обяви ареста на президента.
В Судан е обявен двугодишен преходен период и извънредно положение за период от три месеца. Министърът на отбраната и ръководителят на Военния съвет на Судан Авад бин Ауф обяви оставката си на 12 април. Генерал Абделфатах ал Бурхан положи клетвата като началник на Суданския военен съвет и встъпи в длъжност.