София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Случи се: Тръмп и Ким разговаряха в Сингапур

Двамата подписаха съвместна декларация

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ким Чен ун и Доналд Тръмп се срещнаха в Сингапур, във вторник сутринта, в първата среща на върха в историята на Северна Корея и Съединените щати. Двамата подписаха общ документ, който признава напредъка, постигнат на срещата на високо равнище.  

Историческата среща започна в 4 часа българско време, в хотел "Capella" на курортния остров Sentosa, отделен от останалата част на Сингапур с мост.

Във фоайето на хотела са монтирани занамената на КНДР и САЩ, които имат същите цветове - синьо, червено и бяло.

Ким Чен ун излезе от колата, без да се усмихва, облечен в черно сако. Следващ пристигна Тръмп, облечен в син костюм и с червена вратовръзка.

В началото на срещата те се усмихнаха, поклониха се пред камерите.

„Това е чест за мен, ще имаме чудесни отношения, няма съмнение“, каза Тръмп. Той не обясни дали има предвид отношенията на лично ниво или отношенията между страните. Президентът също изрази надежда, че преговорите ще бъдат "изключително успешни".

От своя страна Ким Чен ун изрази надежда, че Пхенян и Вашингтон ще преодолеят проблемите в отношенията си.

"Дойдохме  тук, преодоляхме всичко, макар миналото да ни пречеше да слушаме и да виждаме", каза севернокорейският лидер. „Вярно е“, потвърди Тръмп.

Разговорът само между двамата лидери продължи, както беше планирано в протокола, около 45 минути. Американският президент заяви, че преговорите са били "много, много добри" и ще бъде възможно да се решат "големите проблеми и голяма дилема." Той оценява отношенията си с лидера на КНДР като "отлични".

Ким Чен ун обяви, че се интересува от тясното сътрудничество с Тръмп.

В същото време севернокорейският лидер не даде отговор на въпроса, поставен от журналистите три пъти за възможността да се откаже от ядреното оръжие.

Тръмп посочи, че "голям напредък" е постигнат на срещата, която е минала "по-добре от очакваното".

След срещата лидерите на отделните страни започнаха срещата на върха в разширен формат. От САЩ в събитието участват държавеният секретар Майк Помпео, президентският съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън и ръководителят на Белия дом Джон Кели. Севернокорейската делегация включва заместник-председателят на партията на Корея Ким Йонг Чол, заместник-председател и ръководител на международния отдел на ЦК на партията и министърът на външните работи И Йонг хо.

На срещата на върха се очаква да се обсъдят въпросите за пълното ядрено разоръжаване на КНДР и гаранциите за мир на Корейския полуостров, нормализирането на отношенията между САЩ и Северна Корея. Не се очаква да бъдат подписани документи. Според Тръмп, целта на тази среща е "да започнем процеса".

След влошаването на отношенията, дължащо се на текущите тестове на ядрени ракети в КНДР, Пхенян обяви готовността си да предприеме курс на ядрено разоръжаване и двете страни се съгласиха да започнат подготовката за срещата на високо равнище.

На 25 май Северна Корея взриви три от четирите си тунела, където бяха проведени ядрени опити. В същото време американският президент съобщи в същия ден, че отказва да се срещне с лидера на КНДР, но един ден по-късно заяви, че подготовката за срещата продължава.

Тръмп по-рано заяви, че очаква да нормализира отношенията си с КНДР, и не изключи възможността за подписване на мирен договор с Пхенян, но добави, че Съединените щати няма да приемат отказ за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея.

Официално КНДР и Съединените щати са във война след края на военния конфликт в Корея през 1950-1953 г., която завършва с подписването на споразумение за примирие. Всички опити на Пхенян да сключва мирен договор с Вашингтон все още се отхвърлят, като САЩ запазват до момента в Южна Корея повече от 28,000 американски войници.