София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Историци искат забрана на филма „Народен дом на терора“

Според тях той се основава на неверни факти

7 годиниОбщество 31 Боряна Райчева

Решихме да направим книга за жертвите на комунизма, след като гледахме филма на режисьора Стойчо Шишков „Народен дом на терора“. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Димитър Димитров, историк и издател. Той посочи, че фактите във филма не са били потвърдени от хората, към които са се обърнали авторите на изследването.

Филмът на Стойчо Шишков получи наградата „Златен ритон“. Според Димитров обаче няма потвърждение на фактите в него.

Историчката Искра Баева каза в предаването, че хора, които са възхвалявали комунизма, сега са антикомунисти и че е недопостимо филми като „Народен дом на терора“ да бъдат допускани.

Най-лошото е, че този филм е обграден с внимание и е долнопробна пропаганда, каза Баева и допълни, че пропагандата при социализма поне е проверявала фактите.

Според академик Георги Марков трябва да бъдат осъдени всички форми на терор, независимо от техния политически генезис.

Филмът „Народен дом на терора“  разказва за сградата на площад Лъвов мост в столицата, построен първоначално през 30-те години на ХХ век като централа на БКП и впоследствие превърнат в дирекция на полицията. По ирония на съдбата там са затваряни и измъчвани дейци на комунистическата партия.

След 1944 година в него се настанява комунистическата милиция и там са инквизирани хиляди хора.

Историците са написали писмо, адресирано до президента, Народното събрание, БНТ и други институции, с което настояват фактите около филма да бъдат разследвани и проверени.

Поуките от историята трябва да бъдат направени и да има национално помирение, каза академик Георги Марков.