Гледай
на живо

Историята зад "Викът" на Едуард Мунк

155 години от рождението на художника

Историята зад "Викът" на Едуард Мунк Днес се навършват 155 години от рождението на художника Едуард Мунк. Той е известен с картините си "... thumbnail text

Днес се навършват 155 години от рождението на художника Едуард Мунк. Той е известен с картините си "Викът", "Девойки на моста", "Очи в очи". Норвежкият художник е експресионист и автор на гравюри. Неговото емоционално тълкуване на страданието силно повлиява на развитието на немския експресионизъм от началото на 20 век.

Картината му "Викът" от 1893-та е в Националната галерия в Осло. На още едно място в града – в музея на Мунк, се съхранява втора маслена версия от 1910-а, както и вариант, изпълнен в пастел от 1893 г.

"Вървях пеша с двама приятели. В един момент слънцето започна да залязва. Внезапно небето стана кървавочервено, изпитах чувство на изнемога. Спрях се, облегнах се на парапета. Небето над синьо-черния фиорд и града беше изпълнено с кръв и огнени езици. Моите приятели продължиха напред, а аз останах сам, треперещ от тревога. Усещах един мощен, безкраен вик, пронизващ природата.

Този спомен, записан в дневника на Мунк на 22 януари 1892 г., ни дава сведението, че природата в картината представлява залива Ослофиорд, край който е разположен едноименният норвежки град.

На картината е изобразена крещяща човешка фигура, с широко отворени уста и очи, обхванала главата си с ръце. Значително място във фона е заета от надвиснало ниско червено-оранжево небе. Под него се очертават неясните обобщени контури на морски пейзаж.

В Германия по време на няколко неистови творчески години, сред като се сприятелява с други художници и писатели с подобна нагласа като Август Стриндберг в бар „Черното свинче“, Мунк рисува основните си и най-известни произведения, включително „Вампирът“ и „Мадона“. Те били предназначени за неговата епична, полу-автобиографична серия „Фризът на живота“, който пресъздава трескавите емоции на художника, предизвикани от любовта, сексуалността и смъртта, в универсални символи. Оригиналната картина „Викът“ от 1893 г. е един от 22 -та елемента в цикъла.

Мунк рисува живота - през болестта, смъртта, сексуалността, тревожността… Веднъж той споделя следното:Леонардо да Винчи направи дисекция на човешкото тяло и го разгада. Това, към което аз се стремя с цялата си сила, е да направя дисекция на човешката душа.

Днес можем спокойно да потвърдим, че го е постигнал с картините си. Особено с "Викът", който резонира с всички наши човешки страхове във времето.