София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Италианска депутатка иска затвор за родители, които хранят децата си само с веганска храна

Според Елвира Савино това обрича невръстните на недохранване

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Родители, които хранят децата си само с растителни продукти, т.е., спазват веган-диетата, да бъдат подсъдими и да се наказват със затвор. Това предлага депутатката Елвира Савино от партията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони "Форца Италия", съобщава "Гардиън".

Според Савино лишаването на деца от месо и животински продукти е предпоставка за недохранването и нездравословния им растеж, затова трябва да се забрани със закон. Тези деца често страдат от дефицит на желязо, цинк и витамини, което води до анемия и усложнения, аргументира се депутатът. Наказанието за налагане на подобни "неадекватни" диети върху деца според законопроекта ще е до 4 години в затвора.

Законът "Савино" цели да заклейми безотговорното и застрашаващо поведение на родителите, пише в мотивите към документа. От няклоко години това се превръща в тенденция в Италия и се разпространява митът, че вегетарианството и крайната му форма - веганството - носят някакви здравни ползи, се посочва в мотивите.

Елвира Савино е съгласна възрастни хора да ядат каквото искат, когато правят личен избор, но това не е валидно при децата, подчертава тя.

В близкото минало на Италия има вече четири случаи на недохранени деца, приети в болници след екстремната диета, наложена от родителите им. При последният от тях - този юли - 14-месечно дете беше отнето от родителите си, след като властите открили, че на година и два месеца то е с теглото на тримесечно бебе.

Съдът отне родителските права на хората, които го отглеждали на диета, "несъвместима с възрастта му". Миналата година отново в Италия съдът задължи майка-веган да готви месо на детето си веднъж седмично, или също да се прости с родителските си права.

Противниците на предложението на Елвира Савино изтъкват, че има по-сериозен проблем с децата в Италия, на който трябва да се обърне повече внимание - затлъстяването. Освен това веганството в страната обахваща само около или по-малко от 1% от населението на страната и вегетарианството - около 7%.